Obecna wersja znacznie różni się od smaku, jaki znamy i pamiętamy. Nie jest już przesycona majonezem, który używamy i co najważniejsze nie jest już też tak słodka, jest bardzo alkaliczna.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Modra kapusta |
Składniki:
- ~500g czerwonej kapusty (¼ główki)
- 2 łyżki octu
- 1 szalotka lub czerwona cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki ulubionej oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek lub 5 suszonych śliwek
Jeśli używamy rodzynki, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na 20 min.
Kapustę drobno poszatkować, gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Pod koniec gotowania, wlać ocet, celem odzyskania koloru kapusty. Odcedzić i ostudzić.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na grubszych oczkach. Jeśli używamy śliwki pokroić je w grubszą kostkę.
Wymieszać kapustę, szalotkę, jabłko i rodzynki/ śliwki. Dodać sok z cytryny, miód, oliwę, doprawić solą i pieprzem.
![]() |
Nowi My: Modra kapusta |
0 komentarze: