Modra kapusta

By | lutego 03, 2017 Leave a Comment
Czerwona kapusta nie jest zbyt popularna, co widać po półkach w warzywniakach. Nie występuje też w wielu potrawach. Najbardziej popularna jest jako modra kapusta, która w dzieciństwie najczęściej była u nas podawana do sosów mięsnych.

Obecna wersja znacznie różni się od smaku, jaki znamy i pamiętamy. Nie jest już przesycona majonezem, który  używamy i co najważniejsze nie jest już też tak słodka, jest bardzo alkaliczna.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Modra kapusta
Modra kapusta

Składniki:
  • ~500g czerwonej kapusty (¼ główki) 
  • 2 łyżki octu 
  • 1 szalotka lub czerwona cebula 
  • 1 jabłko 
  • 2 łyżki ulubionej oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka miodu 
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek lub 5 suszonych śliwek
Wykonanie:

Jeśli używamy rodzynki, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na 20 min.

Kapustę drobno poszatkować, gotować w osolonej wodzie 3 minuty. Pod koniec gotowania, wlać ocet, celem odzyskania koloru kapusty. Odcedzić i ostudzić.

Szalotkę pokroić w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na grubszych oczkach. Jeśli używamy śliwki pokroić je w grubszą kostkę.

Wymieszać kapustę, szalotkę, jabłko i rodzynki/ śliwki. Dodać sok z cytryny, miód, oliwę, doprawić solą i pieprzem.

Nowi My: Modra kapusta

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: