Nasza propozycja na nową wersję klusek leniwych na pewno Wam posmakuje. Są delikatniejsze, nawet Sławek, który unikał klasycznej wersji, zajada się nimi.
Robimy ich więcej, bo jedna porcja zawsze jest dla Filipa do przedszkola, później chętnie zjada przysmażone na patelni.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Jaglane leniwce |
Składniki:
- ~550 g ugotowanych ziemniaków*
- ~250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 650 + 1/4 szkl do podsypywania
- 1 szczypta soli do ciasta + 1 łyżka do gotowania
Wykonanie:
Zmielone lub ugniecione ziemniaki i ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i część mąki orkiszowej. Szybko zagniatać ciasto dodając pozostałą mąkę orkiszową.
![]() |
Nowi My: Jaglane leniwce |
Uwaga: ciasto jest dość klejące, więc trzeba obficie podsypywać stolnicę, nie polecam dodawać więcej mąki do ciasta.
W garnku 2,5-3 l zagotować wodę i dodać łyżkę soli. Wrzucać po kilkanaście klusek, delikatnie przemieszać od dna, jak kluski wypłyną na powierzchnię, gotować około 1 min i wyławiać na talerz.
Jeśli kluski nie będą zjedzone od razu, to warto je delikatnie polać olejem, przemieszać, żeby się nie skleiły.
Z podanej ilości wychodzi około 120 klusek. Często robimy z 1/3 porcji.
![]() |
Nowi My: Jaglane leniwce |
Kopytka zrobiłam 2 razy, raz z jednej porcji, a później z podwójnej. Są pyszne zarówno w wersji wytrawnej, z mięsnym sosem, jak i na słodko z jogurtem lub posypane ksylitolem. Ja na jedną porcję dodaję 1 jajko, co sprawia, że jest potrzebna mniejsza ilość mąki. Ale wtedy kopytka przestają być wegańskie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie to bardzo udana wersja. Panie w przedszkolu tak polubiły robienie leniwych klusek, że przynajmniej raz na dwa tygodnie Marta przygotowuje Filipowi do przedszkola. Nie zawsze się na nie załapię, bo jak widzę, jak syn się nimi zajada po przedszkolu, to swoją porcję oddaję :)
Usuń