Od kilku lat nie gotujemy zup na mięsie, na kostkach i innych zbędnych dodatkach. Pełen aromat, jaki uzyskuje zupa, wydobywa się z warzyw i zastosowanych przypraw i ziół.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegański
![]() |
Nowi My: Barszcz Czerwony |
Składniki:
Pierwsze gotowanie
- 1,5-2 kg buraków
- ¼ większego korzenia selera
- 1-2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 pietruszka w korzeniu
- 3-4 ząbki czosnku (przeciskany przez praskę)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Kilka gałązek natki
- Łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz do smaku
- Jeśli mamy to 200-300 ml zakwasu z buraków (np. z przepisu Beaty Sokołowskiej)
- Można również dodać 50-100 ml soku pomidorowego
Warzywa do pierwszego gotowania obrać i zetrzeć na grubych oczkach (blender, duży kielich). Jabłko umyć i zetrzeć na grubych oczkach.
Wszystko wrzucamy do garnka. Gotować w garnku 5 litrowym, zalanym wodą do 3/4 wysokości garnka.
Po około 30 minutach dodać pozostałe składniki.
Barszcz nie jest zbyt intensywny zaraz po ugotowaniu, dlatego najlepiej jest go ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc, żeby się przegryzł.
Uwaga my nie używamy cukru, barszczu też nie dosładzamy, dla osób słodzących, polecamy dodać 2-3 łyżki cukru.
Jeżeli nie jest to barszcz postny lub nie będą go jadły małe dzieci, wywar z suszonych grzybów świetnie podkreśli smak.
![]() |
Nowi My: Barszcz czerwony |
0 komentarze: