Barszcz czerwony

By | stycznia 27, 2017 Leave a Comment
Bardzo lubimy barszcz czerwony, ta zupa jest podstawą naszego postu warzywno-owocowego, ale też codziennej diety. Od jakiegoś czasu gotujemy duży garnek zupy, tylko po to, żeby część przelać w słoiki. Ta forma przechowania zup nie ma wpływu na smak, kolor i aromat. Ma za to wpływ na nasz dodatkowy czas. Gdy tylko najdzie nas ochota, otwieramy słoik i jest….

Od kilku lat nie gotujemy zup na mięsie, na kostkach i innych zbędnych dodatkach. Pełen aromat, jaki uzyskuje zupa, wydobywa się z warzyw i zastosowanych przypraw i ziół.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegański
Nowi My: Barszcz Czerwony
Barszcz czerwony

Składniki:
Pierwsze gotowanie
  • 1,5-2 kg buraków
  • ¼ większego korzenia selera
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciskany przez praskę)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Dodajemy po 30 minutach
  • Kilka gałązek natki
  • Łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jeśli mamy to 200-300 ml zakwasu z buraków (np. z przepisu Beaty Sokołowskiej)
  • Można również dodać 50-100 ml soku pomidorowego
Wykonanie:

Warzywa do pierwszego gotowania obrać i zetrzeć na grubych oczkach (blender, duży kielich). Jabłko umyć i zetrzeć na grubych oczkach.

Wszystko wrzucamy do garnka. Gotować w garnku 5 litrowym, zalanym wodą do 3/4 wysokości garnka.

Po około 30 minutach dodać pozostałe składniki.

Barszcz nie jest zbyt intensywny zaraz po ugotowaniu, dlatego najlepiej jest go ugotować dzień wcześniej i zostawić na noc, żeby się przegryzł.

Uwaga my nie używamy cukru, barszczu też nie dosładzamy, dla osób słodzących, polecamy dodać 2-3 łyżki cukru.

Jeżeli nie jest to barszcz postny lub nie będą go jadły małe dzieci, wywar z suszonych grzybów świetnie podkreśli smak.
Nowi My: Barszcz czerwony



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: