Podczas listopadowego postu warzywno-owocowego (2016), często robiliśmy sok z dyni i jabłka, a z pulpy powstawał wspaniały deser. Kto był na poście, choć kilka dni, ten wie jak ciężko wyczarować jakiś deser. Uważam, że nam się udało dodatkowo, mieć sok i warzywa jednocześnie -magia.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
![]() |
Nowi My: Deser z dyni i jabłka |
Deser z dyni i jabłka
Składniki:
- pulpa, po przygotowaniu soku z około:
- 1 kg dyni (używamy prowansalskiej, ma słodki melonowy smak)
- 1 jabłka
- 1 dużej marchewki
- 1 cm świeżego imbiru
(ilość składników na sok zawsze zależy od soczystości) - Sól, cynamon, kardamon
- Plasterki surowego jabłka
Po przygotowaniu soku, nie wyrzucać pulpy. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Do pulpy dodać dla smaku sól, cynamon i/ lub kardamon.
Przełożyć do foremki, przyozdobić pociętymi w plasterki kawałkami surowego jabłka, posypać cynamonem i włożyć do piekarnika na 35-40 minut.
Jedząc ten deser podczas postu, na dłuższą chwilę zapomniałem, że jestem na poście, a sam deser był dobrym powodem do częstszego picia soku z dyni.
0 komentarze: