Deser z dyni i jabłka

By | stycznia 11, 2017 Leave a Comment
Od ponad roku soki warzywne i owocowe regularnie robimy sami w wyciskarce wolnoobrotowej. Zwykle bez zastanowienia pulpę, która jest odpadem soku, wyrzuca się do śmieci, ale czy tak zawsze trzeba? Robiąc soki warzywne, można dodać do pulpy przyprawy, składnik zlepiający, żeby całość się nie rozpadła i upiec, lub smażyć jak kotleciki.

Podczas listopadowego postu warzywno-owocowego (2016), często robiliśmy sok z dyni i jabłka, a z pulpy powstawał wspaniały deser. Kto był na poście, choć kilka dni, ten wie jak ciężko wyczarować jakiś deser. Uważam, że nam się udało dodatkowo, mieć sok i warzywa jednocześnie -magia.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie

Nowi My: Deser z dyni i jabłka

Deser z dyni i jabłka

Składniki:
  • pulpa, po przygotowaniu soku z około:
    • 1 kg dyni (używamy prowansalskiej, ma słodki melonowy smak)
    • 1 jabłka
    • 1 dużej marchewki
    • 1 cm świeżego imbiru
      (ilość składników na sok zawsze zależy od soczystości)
  • Sól, cynamon, kardamon
  • Plasterki surowego jabłka
Wykonanie:
Po przygotowaniu soku, nie wyrzucać pulpy. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Do pulpy dodać dla smaku sól, cynamon i/ lub kardamon.

Przełożyć do foremki, przyozdobić pociętymi w plasterki kawałkami surowego jabłka, posypać cynamonem i włożyć do piekarnika na 35-40 minut.

Jedząc ten deser podczas postu, na dłuższą chwilę zapomniałem, że jestem na poście, a sam deser był dobrym powodem do częstszego picia soku z dyni.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: