Kreatywność podczas postu jest nieograniczona, a nam zamarzyły się gołąbki zawinięte w kiszoną kapustę. Na szczęście wiedzieliśmy, gdzie możemy ją dostać.
Dużą zaletą wykorzystania wersji kiszonej od surowej, jest mniej pracy -kapustę surową należy wcześniej jeszcze sparzyć i smak nie jest tak wyjątkowy, jak w zaproponowanej wersji.
Przygotowaliśmy cały garnek, jedzenia było na 3 dni. Jedną porcję zamroziliśmy, mieliśmy okazję zjeść je po około miesiącu i możecie być spokojni, smak się nie zmienił. Jeżeli jest tylko miejsce w zamrażalniku, zróbcie ich więcej, mogą Was poratować, gdy zabraknie czasu na gotowanie.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
![]() |
Nowi My: Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście |
Składniki:
- Ok 1 kg marchewki
- 2 szt bardzo dużego korzenia pietruszki
- ¼ selera
- 2 szt cebuli
- 1 średniej wielkości kalafior
- Opcjonalnie:
- można dodać ¼ małej poszatkowanej kapusty
- 200-300ml domowego soku pomidorowego lub passata
- Sól, pieprze, czosnek, papryka słodka, ostra, papryka wędzona(opcjonalnie)
- Główka kapusty słodkiej lub kiszonej
Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć w blenderze na grubych oczkach. Wrzucić do dużego garnka i gotować 10 min (powinny być al dente). Jeśli używamy białej, surowej kapusty to również dodać ją do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i „podsmażyć” na patelni. Kalafior zetrzeć do osobnego pojemnika w blenderze na grubych oczkach i dorzucić do pozostałych warzyw na ostatnią minutę gotowania (chodzi tylko o jego zblanszowanie).
Odlać warzywa, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 50-70ml gęstego przecieru/ lub pomidorów/ passaty. Farsz jest gotowy.
W międzyczasie przygotować liście -użyliśmy z kiszonej kapusty w główce, nie trzeba jej sparzać, tylko trzeba przyciąć na płasko zgrubienia liści. Jeśli mamy świeżą kapustę to należy ją sparzyć tak jak do klasycznych gołąbków.
Nałożyć farsz na liść kapusty i zawinąć gołąbki.
Na dno dużego garnka ułożyć liście kapusty (użyliśmy z białej, surowej kapusty) i wyłożyć na nie gołąbki. W 2 szklankach wody rozpuścić łyżeczkę soli i zalać gołąbki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu nawet 2h. Co jakiś czas sprawdzać, czy nie wygotowała nam się woda, w razie potrzeby dolać wodę. Po około godzinie zalać gołąbki pozostałą passatą/ lub sokiem pomidorowym.
Sos: polecamy zostawić sobie 2-3 garście farszu, zalać je odrobiną wody (można odlać sobie z wcześniejszego gotowania warzyw), przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, można przesmażyć pół cebuli w kostce. Dolać „pomidorów” do smaku.
![]() |
Nowi My: Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście |
0 komentarze: