Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście

By | stycznia 18, 2017 Leave a Comment

Kreatywność podczas postu jest nieograniczona, a nam zamarzyły się gołąbki zawinięte w kiszoną kapustę. Na szczęście wiedzieliśmy, gdzie możemy ją dostać.

Dużą zaletą wykorzystania wersji kiszonej od surowej, jest mniej pracy -kapustę surową należy wcześniej jeszcze sparzyć i smak nie jest tak wyjątkowy, jak w zaproponowanej wersji.

Przygotowaliśmy cały garnek, jedzenia było na 3 dni. Jedną porcję zamroziliśmy, mieliśmy okazję zjeść je po około miesiącu i możecie być spokojni, smak się nie zmienił. Jeżeli jest tylko miejsce w zamrażalniku, zróbcie ich więcej, mogą Was poratować, gdy zabraknie czasu na gotowanie.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
Nowi My: Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście
Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście

Składniki:

  • Ok 1 kg marchewki 
  • 2 szt bardzo dużego korzenia pietruszki 
  • ¼ selera 
  • 2 szt cebuli 
  • 1 średniej wielkości kalafior 
  • Opcjonalnie:
    • można dodać ¼ małej poszatkowanej kapusty 
  • 200-300ml domowego soku pomidorowego lub passata 
  • Sól, pieprze, czosnek, papryka słodka, ostra, papryka wędzona(opcjonalnie)
  • Główka kapusty słodkiej lub kiszonej
Wykonanie:

Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć w blenderze na grubych oczkach. Wrzucić do dużego garnka i gotować 10 min (powinny być al dente). Jeśli używamy białej, surowej kapusty to również dodać ją do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i „podsmażyć” na patelni. Kalafior zetrzeć do osobnego pojemnika w blenderze na grubych oczkach i dorzucić do pozostałych warzyw na ostatnią minutę gotowania (chodzi tylko o jego zblanszowanie).

Odlać warzywa, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 50-70ml gęstego przecieru/ lub pomidorów/ passaty. Farsz jest gotowy.

W międzyczasie przygotować liście -użyliśmy z kiszonej kapusty w główce, nie trzeba jej sparzać, tylko trzeba przyciąć na płasko zgrubienia liści. Jeśli mamy świeżą kapustę to należy ją sparzyć tak jak do klasycznych gołąbków.

Nałożyć farsz na liść kapusty i zawinąć gołąbki.

Na dno dużego garnka ułożyć liście kapusty (użyliśmy z białej, surowej kapusty) i wyłożyć na nie gołąbki. W 2 szklankach wody rozpuścić łyżeczkę soli i zalać gołąbki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu nawet 2h. Co jakiś czas sprawdzać, czy nie wygotowała nam się woda, w razie potrzeby dolać wodę. Po około godzinie zalać gołąbki pozostałą passatą/ lub sokiem pomidorowym.

Sos: polecamy zostawić sobie 2-3 garście farszu, zalać je odrobiną wody (można odlać sobie z wcześniejszego gotowania warzyw), przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, można przesmażyć pół cebuli w kostce. Dolać „pomidorów” do smaku.
Nowi My: Gołąbki warzywne w kiszonej kapuście

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: