Zupa - Krem z selera

By | stycznia 13, 2017 Leave a Comment
Podczas pierwszego detoksu (2016), a byliśmy już na półmetku naszego wyzwania, zjedliśmy zupełnie nowe połączenie smaków, czyli krem selerowy z chrzanem i szpinakiem. Zupa od razu przypadła nam do gustu, a pomysł Marta spisała, żeby nie uciekł nam z głowy.

Podczas drugiego postu nie mogło zabraknąć kremu selerowego, tym bardziej że to właśnie selerowi przypisuje się bogate właściwości lecznicze, w tym obniżanie ciśnienia krwi, czy wspomaganie organizmu w usuwaniu toksyn. W trakcie postu chrzan, jako naturalny prebiotyk, również jest zalecany każdego dnia. Chrzan najczęściej jest wykorzystywany do przygotowania ćwikły, jako przyprawa wielkanocna, pobudza układ trawienny oraz wspomaga organizm w leczeniu problemów z zatokami.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; wegańskie; alkaliczny detoks; seler; bez mleka; bez jajek; bez orzechów
Nowi My: Krem z selera
Zupa - Krem z selera

Składniki:
  • Średniej wielkości seler 350-400g 
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki 
  • Biała część małego pora 
  • 1 mała cebula 
  • ~3cm korzenia chrzanu 
  • 3 garście świeżego szpinaku 
  • Pół cytryny 
  • Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie: 

Obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki -poza chrzanem i szpinakiem. Gotować je do miękkości w około 1,5-2 litrach wody. Przelać z garnka większość wywaru do miseczki, w garnku zostawić tylko tyle wywaru, aby warzywa były przykryte.

Zblendować warzywa z pozostałym wywarem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dolać odlany wcześniej wywar do ulubionej gęstości. Jeśli ktoś lubi gęstsze kremy, może nie wlewać całego płynu.

Do zupy zetrzeć chrzan (regulować dokładną ilość pod swoje preferencje smakowe), następnie dodać sól, pieprz i wycisnąć sok z cytryny.

Do garnka dodać liście szpinaku i zagotować całość. Od razu po doprowadzeniu do wrzenia wyłączyć palnik.

Nowi My: Krem z selera

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: