Pasta z wędzonej makreli

By | stycznia 20, 2017 Leave a Comment
Ryby uważane są za zdrowe, dostarczają kwasów Omega 3 i Omega 6. Makrela należy do ryb tłustych i jak podają źródła, zawiera tych kwasów znacznie więcej niż większość ryb.

Makrelę znamy w wersji wędzonej, najczęściej przygotowywana jest przez nas w formie sałatki. Jedno z nas je ją klasycznie widelcem, drugie preferuje jako pastę na kanapkach.

bez mleka; alkaliczne;
Nowi My: Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli

Składniki:
  • 1 wędzona makrela 
  • 1 szalotka 
  • 2-3 ogórki kiszone 
  • 3 jajka 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Sól-opcjonalnie, jeśli ryba była mało słona
Wykonanie:
Obrać makrelę, trzeba bardzo uważnie oddzielać rybę od ości. Ja odrzucam czarne (ciemne) części „mięsa” ryby.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić.

Pokroić w kostkę szalotkę, ogórki i jajka.

Wszystko ze sobą wymieszać widelcem.

Doprawić pieprzem i solą-jeśli czujemy jej brak.

Nowi My: Pasta z wędzonej makreli

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: