Makrelę znamy w wersji wędzonej, najczęściej przygotowywana jest przez nas w formie sałatki. Jedno z nas je ją klasycznie widelcem, drugie preferuje jako pastę na kanapkach.
bez mleka; alkaliczne;
![]() |
Nowi My: Pasta z wędzonej makreli |
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 szalotka
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 jajka
- Świeżo mielony pieprz
- Sól-opcjonalnie, jeśli ryba była mało słona
Obrać makrelę, trzeba bardzo uważnie oddzielać rybę od ości. Ja odrzucam czarne (ciemne) części „mięsa” ryby.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Pokroić w kostkę szalotkę, ogórki i jajka.
Wszystko ze sobą wymieszać widelcem.
Doprawić pieprzem i solą-jeśli czujemy jej brak.
![]() |
Nowi My: Pasta z wędzonej makreli |
0 komentarze: