Tagiatelle z fetą i rukolą

By | stycznia 16, 2017 Leave a Comment
Dania z kuchni włoskiej często pojawiają się w naszym domu. Najbardziej cenimy sobie prostotę wykorzystywanych składników i stosunkowo krótki czas przygotowania. Duże znaczenie ma w tym przypadku jakość produktów, nie ilość.

Na przygotowanie tego dania wystarczy nam zaledwie 20 minut.

bez orzechów; wegetariańskie
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą
Tagiatelle z fetą i rukolą 

Składniki:
  • 250g makaronu tagiatelle (polecamy świeży na tackach, do kupienia w marketach)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 gałązki Bazyli
  • Plaster cytryny
  • 2 łyżki słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 5 pomidorków cherry
  • 2 garście rukoli
  • 70g fety
  • Pół łyżeczki balsamico
  • ½ małej cukinii
  • Sól

Wykonanie:

W pojemniku blendera, zblendować bazylię z oliwą. Dodać szczyptę soli i sok z plastra cytryny.

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Cukinię pokroić w plastry i ugrillować na patelni.

Suszone pomidory i fetę pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do odcedzonego makaronu dodać bazylikową oliwę, pomidory(suszone i cherry), fetę, uprażony słonecznik, balsamico i rukolę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Wyłożyć na talerze i na wierzchu ułożyć plastry ugrillowanej cukinii.

Porcja dla dwóch osób.
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: