Na przygotowanie tego dania wystarczy nam zaledwie 20 minut.
bez orzechów; wegetariańskie
![]() |
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą |
Składniki:
- 250g makaronu tagiatelle (polecamy świeży na tackach, do kupienia w marketach)
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 gałązki Bazyli
- Plaster cytryny
- 2 łyżki słonecznika
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 5 pomidorków cherry
- 2 garście rukoli
- 70g fety
- Pół łyżeczki balsamico
- ½ małej cukinii
- Sól
Wykonanie:
W pojemniku blendera, zblendować bazylię z oliwą. Dodać szczyptę soli i sok z plastra cytryny.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Cukinię pokroić w plastry i ugrillować na patelni.
Suszone pomidory i fetę pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do odcedzonego makaronu dodać bazylikową oliwę, pomidory(suszone i cherry), fetę, uprażony słonecznik, balsamico i rukolę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na talerze i na wierzchu ułożyć plastry ugrillowanej cukinii.
Porcja dla dwóch osób.
![]() |
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą |
![]() |
Nowi My: Tagiatelle z fetą i rukolą |
0 komentarze: