Pizza na spodzie z kalafiora

By | stycznia 31, 2017 Leave a Comment
Ta pizza była największym zaskoczeniem postnym, jakie przygotowała dla nas Marta. Ciężko wyobrazić sobie pizzę bez ciasta, a na poście można używać tylko wybrane warzywa i zaledwie cztery owoce.

Kilka dni zajęło nam kombinowanie, z czego można zrobić taki spód, nie używając mąki i drożdży, brzmiało to nawet trochę niemożliwie. Pomysłów było wiele, aż pewnego dnia, Marta poprosiła nas, żeby nie wchodzić do kuchni, bo ma ciekawy pomysł i chce go sprawdzić.

Gdy Sławek z Filipkiem bawili się w pokoju, w kuchni musiały być prawdziwe rewolucje. Chłopaki zostali wpuszczeni, dopiero kiedy wszystko leżało już na blaszce, gotowe do zdjęć. Trzeba przyznać, że na pierwszy rzut, wyglądało to na nagłe przerwanie postu, w którym trwaliśmy już blisko dwa tygodnie.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:
  • ~750g kalafiora 
  • Sos pomidorowy (może być passata z pokrojonym pomidorem lub „podsmażona” cebula, czosnek, pomidor i gęsty sok pomidorowy) przyprawiony czosnkiem, tymiankiem, oregano i bazylią-jeśli ktoś lubi to można zaostrzyć papryczką chilli lub pieprzem cayenne 
  • Dodatki -kto co lubi, u nas: 
    • czerwona cebula 
    • marchewka pokrojona w cienkie plasterki
    • papryka, mogą być dwa kolory
    • brokuł 
    • rukola 
    • pomidorki cherry
Wykonanie:

Gotujemy nieco mniejszą część kalafiora przez 10 minut w osolonej wodzie, po odcedzeniu blendujemy na gładką masę.

Drugą część kalafiora ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ze sobą cały kalafior. Całość można trochę dosolić. Jeśli zacznie odciekać wodą, to należy ją odlać.

Do tortownicy wyłożonej papierem przekładamy masę kalafiorową i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 20-25 minut.

Po tym czasie wyciągamy spód, smarujemy go sosem pomidorowym i wykładamy dodatki, poza rukolą i pomidorkami cherry.

Całość zapiekamy 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, układamy rukolę i pomidorki (mogą być przekrojone na 2 lub 4).

UWAGA: spód w powyższej wersji nie jest zlepiony, na tyle, żeby móc jeść pizzę w ręce, ale i tak polecam jako rarytas detoksowy. 

Poza detoksem można do spodu dodać jajko i 2 łyżki otrąb lub zmielonych płatków owsianych.


Nowi My: Pizza na spodzie z kalafiora
Nowi My: Pizza na spodzie z kalafiora

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: