Na poście warzywno-owocowym nie można jeść zbóż. Specjalnie na tą okoliczność kupiliśmy temperówkę do warzyw. Przyznam, że spisała się świetnie.
Wersja warzywna jest równie wyśmienita. Ze wszystkich dań postnych jest to nasz numer jeden.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
![]() |
Nowi My: Spaghetti z makaronem z cukinii z sosem all' arrabbiata |
Składniki:
Makaron
- 2 cukinie -takie żeby weszły do temperówki do warzyw
- 1 większa szalotka
- 3 ząbki czosnku (jeśli mamy słaby czosnek, możemy potrzebować ząbek lub dwa więcej)
- 1 papryka czerwona/ lub żółta (można też pół na pół)
- Puszka pomidorów bez zbędnych dodatków
- Przyprawy:
- sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 szczypta tymianku, oregano, bazylia, odrobina pieprzu cayenne
Zrobić makaron z cukinii na temperówce, co jakiś czas przerywając pasma cukinii, które będą popaskowane -chcemy, żeby makaron nie wyszedł za długi.
Rozgrzać patelnię, pokroić cebulę i 2 ząbki czosnku w kostkę, wrzucić na patelnię. Chwilę „podsmażyć”, w między czasie pokroić paprykę w paski/ lub kostkę i dorzucić do cebuli. Na warzywa dodać paprykę słodką ,tymianek, oregano i bazylię, po chwili wymieszać i podlewać odrobiną gorącej wody. Jak cebula i papryka zmięknie dodać pomidory z puszki i dusić kilka minut. Pod koniec dodać jeden rozmiażdżony ząbek czosnku i pieprz cayenne.
Arrabbiata powinna być pomidorowa, wyraźnie czosnkowa i pikantna.
Teraz na drugą patelnię wrzucić makaron z cukinii i posypać szczyptą soli -cukinia po chwili puści wodę. Przykryć i co chwilę delikatnie mieszać. Duszenie cukinii nie powinno zająć dłużej niż 4-5 minut, chodzi tylko o to, żeby zmiękła, a nie ugotowała się na "ciapę".
Nałożyć makaron (bez wody) na talerz i na to sos.
Porcja dla 2 osób podczas detoksu na obiad.
![]() |
Nowi My: Spaghetti z makaronem z cukinii z sosem all' arrabbiata |
![]() |
Nowi My: Spaghetti z makaronem z cukinii z sosem all' arrabbiata |
0 komentarze: