Chili con chorizo

By | stycznia 10, 2017 Leave a Comment
Chorizo to przysmak słonecznej Hiszpanii, tradycyjna kiełbasa wieprzowa o bardzo specyficznym i mocnym zapachu. Jest pikantna w smaku, mocno paprykowa. Niezależnie od jej rodzaju w każdej z nich będzie wykorzystana wędzona papryka.

Nasza potrawa będzie mocno czerwona, bo w składzie ma jeszcze czerwoną soczewicę i czerwoną fasolę. Wielu odstraszają strączki w obawie przed wzdęciami, na szczęście są i na to sposoby, wystarczy odlać wodę, w której była moczona fasola, a jeśli wykorzystujemy ze słoika, dodatkowo należy ją przepłukać. Właściwości wzdymające kumulują się w skórce. Dodatkowo należy dodać kumin (kmin rzymski mielony), który jest bardzo pomocny w uniknięciu wzdęć.

Chili con chorizo jest daniem jednogarnkowym, jeżeli nie musimy moczyć fasoli, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przyprawione na ostro, rozgrzeje nas w mroźne dni. Na chwilę można przenieść się w myślach na słoneczne hiszpańskie plaże.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; chorizo

Nowi My: Chili con chorizo
Chili con chorizo

Składniki;
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 120g chorizo
  • 1 większa marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki oregano
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki wody
  • 250g czerwonej fasoli wcześniej ugotowanej lub ze słoika
  • 1 puszka pomidorów
  • Łyżka tłuszczu( u nas domowy smalec gęsi)
  • Sól
Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.

Chorizo i marchew pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli. Seler pokroić w grubsze „plastry”, dodać na patelnię. Przez praskę przecisnąć bezpośrednio do potrawy czosnek. Smażyć 3 minuty.

Wsypać słodką paprykę, pieprz Cayenne, kumin (jeśli lubimy, można zwiększyć do 3/4 łyżeczki), oregano. Smażyć 2 minuty, mieszając co chwilę, żeby nie przypalić papryki.

Soczewicę opłukać dwukrotnie pod zimną wodą, dodać do pozostałych składników, smażyć 3 minuty.

Wlać 1,5 szklanki wody. Jeśli fasola jest ze słoika, należy ją opłukać pod zimną wodą, dodać do potrawy. Gotować do czasu, aż marchew i soczewica zmiękną.

Dodać pomidory. Gotować jeszcze 5 min, doprawić solą do smaku.

Danie dla 4 osób, podawać z ryżem.
Nowi My: Chili con chorizo


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: