Nasza potrawa będzie mocno czerwona, bo w składzie ma jeszcze czerwoną soczewicę i czerwoną fasolę. Wielu odstraszają strączki w obawie przed wzdęciami, na szczęście są i na to sposoby, wystarczy odlać wodę, w której była moczona fasola, a jeśli wykorzystujemy ze słoika, dodatkowo należy ją przepłukać. Właściwości wzdymające kumulują się w skórce. Dodatkowo należy dodać kumin (kmin rzymski mielony), który jest bardzo pomocny w uniknięciu wzdęć.
Chili con chorizo jest daniem jednogarnkowym, jeżeli nie musimy moczyć fasoli, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przyprawione na ostro, rozgrzeje nas w mroźne dni. Na chwilę można przenieść się w myślach na słoneczne hiszpańskie plaże.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; chorizo
![]() |
Nowi My: Chili con chorizo |
Składniki;
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 120g chorizo
- 1 większa marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki oregano
- 150g czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki wody
- 250g czerwonej fasoli wcześniej ugotowanej lub ze słoika
- 1 puszka pomidorów
- Łyżka tłuszczu( u nas domowy smalec gęsi)
- Sól
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Chorizo i marchew pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli. Seler pokroić w grubsze „plastry”, dodać na patelnię. Przez praskę przecisnąć bezpośrednio do potrawy czosnek. Smażyć 3 minuty.
Wsypać słodką paprykę, pieprz Cayenne, kumin (jeśli lubimy, można zwiększyć do 3/4 łyżeczki), oregano. Smażyć 2 minuty, mieszając co chwilę, żeby nie przypalić papryki.
Soczewicę opłukać dwukrotnie pod zimną wodą, dodać do pozostałych składników, smażyć 3 minuty.
Wlać 1,5 szklanki wody. Jeśli fasola jest ze słoika, należy ją opłukać pod zimną wodą, dodać do potrawy. Gotować do czasu, aż marchew i soczewica zmiękną.
Dodać pomidory. Gotować jeszcze 5 min, doprawić solą do smaku.
Danie dla 4 osób, podawać z ryżem.
![]() |
Nowi My: Chili con chorizo |
0 komentarze: