Tajskie curry z dyni

By | stycznia 10, 2017 Leave a Comment
Kuchnia azjatycka kojarzy nam się z aromatem przypraw korzennych, zdecydowanym i lekko pikantnym smakiem, który równoważy mleko koksowe. Takie potrawy naszym zdaniem są lekkie, dają uczucie świeżości i poczucie sytości.

Bardzo dobrą bazą do wyrazistej kuchni tajskiej, jest dynia, która bez problemu przyjmuje dodawane smaki. Dzięki autorce bloga Kwestia Smaku odkryliśmy możliwość podsmażania na mleczku kokosowym, bez używania dodatkowych, zbędnych tłuszczy. Wykorzystaliśmy ten sposób, w poniższym przepisie.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne

Nowi My: Tajskie curry z dyni

Nowi My: Tajskie curry z dyni

Tajskie curry z dyni

Składniki:
  • 0,5 puszki mleczka kokosowego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • 2 małe marchewki (ok. 300g)
  • 600g obranej dyni
  • 1 szkl wody
  • 1 cm korzenia kurkumy
  • 1 grubszy plaster limonki (0,5-1cm)
  • Ostra papryczka chili
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 garście liści szpinaku
  • Sól
Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki mleczka kokosowego, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć przez 3 min.

Dodać kumin, kolendrę, pieprz Cayenne, łyżkę mleka kokosowego. Smażyć 3 min, co chwilę mieszając.

W międzyczasie pokroić marchew i dynię w grubszą kostkę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka kokosowego, marchew i dynie. Smażyć 3 minuty, a następnie dolać 1 szklankę wody i natkę pietruszki. Zagotować, dodać pozostałe mleczko kokosowe, szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut (do czasu, aż dynia i marchew zmiękną).

Pod koniec gotowania zetrzeć do dania kurkumę (uwaga, kurkuma bardzo farbuje), wycisnąć sok z limonki, doprawić solą do smaku. Umyć liście szpinaku, wrzucić je do dania, zagotować i wyłączyć palnik.

Podawać z komosą ryżową.

Nowi My: Tajskie curry z dyni

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: