Bardzo dobrą bazą do wyrazistej kuchni tajskiej, jest dynia, która bez problemu przyjmuje dodawane smaki. Dzięki autorce bloga Kwestia Smaku odkryliśmy możliwość podsmażania na mleczku kokosowym, bez używania dodatkowych, zbędnych tłuszczy. Wykorzystaliśmy ten sposób, w poniższym przepisie.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Tajskie curry z dyni |
![]() |
Nowi My: Tajskie curry z dyni |
Składniki:
- 0,5 puszki mleczka kokosowego
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- Szczypta pieprzu cayenne
- 2 małe marchewki (ok. 300g)
- 600g obranej dyni
- 1 szkl wody
- 1 cm korzenia kurkumy
- 1 grubszy plaster limonki (0,5-1cm)
- Ostra papryczka chili
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 2 garście liści szpinaku
- Sól
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki mleczka kokosowego, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć przez 3 min.
Dodać kumin, kolendrę, pieprz Cayenne, łyżkę mleka kokosowego. Smażyć 3 min, co chwilę mieszając.
W międzyczasie pokroić marchew i dynię w grubszą kostkę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka kokosowego, marchew i dynie. Smażyć 3 minuty, a następnie dolać 1 szklankę wody i natkę pietruszki. Zagotować, dodać pozostałe mleczko kokosowe, szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut (do czasu, aż dynia i marchew zmiękną).
Pod koniec gotowania zetrzeć do dania kurkumę (uwaga, kurkuma bardzo farbuje), wycisnąć sok z limonki, doprawić solą do smaku. Umyć liście szpinaku, wrzucić je do dania, zagotować i wyłączyć palnik.
Podawać z komosą ryżową.
![]() |
Nowi My: Tajskie curry z dyni |
0 komentarze: