Pomidorowa pasta tofu

By | stycznia 29, 2017 Leave a Comment
Ostrzegamy, że pasta jest tak smaczna, że na kolację zjecie więcej pieczywa niż zwykle. Nie potrafimy się jej oprzeć, a w połączeniu ze świeżym domowym chlebem, tylko rozsądek podpowiada nam kiedy przestać.

Tofu, czyli twarożek sojowy, powstaje z mleka sojowego. Na temat soi i jej zdrowotności są różne opinie. Nie poleca się jej małym dzieciom ze względu na żeński hormon estrogen, którego nadmiar może powodować u chłopców spadek testosteronu, a u dziewczynek zbyt szybkie dojrzewanie . Nasz Filip jest uczulony na soję i niezależnie od opinii, nie może jej spożywać.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; kuchnia alkaliczna
Nowi My: Pomidorowa pasta tofu
Pomidorowa pasta tofu

Składniki:
  • 1 kostka naturalnego tofu (180g)
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • Pieprz
  • ¼ łyżeczki sosu Sriracha – jeśli nie mamy, można zastąpić tabasco lub pieprzem Cayenne-przyprawiamy wtedy do smaku
Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować na kremową masę, doprawić do smaku.

Na spotkaniach ze znajomymi można podawać też na krakersach lub na mini bruschettach.

Nowi My: Pomidorowa pasta tofu
Nowi My: Pomidorowa pasta tofu

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: