Kanapeczki z hummusem

By | stycznia 02, 2017 Leave a Comment
Zmieniając naszą dietę mocno w kierunku roślinnym, odkryliśmy hummus. Przygotowanie ciecierzycy w formie pasty bardzo nam odpowiada i zajadamy się nią równie często, co pastą tofu z suszonymi pomidorami.

Unikamy zbędnych konserwantów, dlatego najchętniej wykonujemy ją z suszonych ziaren ciecierzycy, co wymaga od nas zawsze dodatkowego przygotowania. Testowaliśmy również wersję z puszki i słoika. Obie opcje są dobrym rozwiązaniem, w szczególności, gdy najdzie nas ochota na hummus, a nie mamy namoczonej ciecierzycy.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów; opcja bez glutenu; sezam; wegańskie

Nowi My: Kanapeczki z hummusem
Hummus

Składniki:
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy*
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka oleju z sezamu
  • Sok z ¼ cytryny
  • 20-30 ml zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody
  • Sól
  • Opcjonalnie, ale polecamy dodać:
    • 1/3 łyżeczki kuminu 
    • 0,5 łyżeczki Srirachy lub dużą szczyptę pieprzu cayenne - dla osób, tak jak my, lubiących pikantne smaki
*Gotowanie ciecierzycy: ~120g suchego ziarna ciecierzycy opłukać, zalać zimną woda i zostawić na noc. Następnego dnia gotować ciecierzycę około 60-80 min -do gotowania nie dodawać soli!

Wykonanie:

Wszystkie składniki, poza wodą umieścić w misce i blendować na gładką masę. Pod koniec blendowania dodać stopniowo wodę, regulując konsystencję masy. Doprawić solą do smaku.

Kanapeczki z humusem:

Składniki:
  • Hummus
  • Chleb z ziarnami
  • Liście szpinaku
  • Suszone pomidory z zalewy
  • Czarne oliwki
Wykonanie:

Wyciąć kółka z chleba -jeśli nie mamy czym, to przecinamy kwadratową kromkę chleba na ukos, tak żeby powstały nam trójkąty

Kładziemy po kolei: liść szpinaku, suszony pomidor, łyżeczka humusu i oliwka.

Nowi My: Kanapeczki z hummusem
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: