Unikamy zbędnych konserwantów, dlatego najchętniej wykonujemy ją z suszonych ziaren ciecierzycy, co wymaga od nas zawsze dodatkowego przygotowania. Testowaliśmy również wersję z puszki i słoika. Obie opcje są dobrym rozwiązaniem, w szczególności, gdy najdzie nas ochota na hummus, a nie mamy namoczonej ciecierzycy.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; opcja bez glutenu; sezam; wegańskie
![]() |
Nowi My: Kanapeczki z hummusem |
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy*
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżka oleju z sezamu
- Sok z ¼ cytryny
- 20-30 ml zimnej przegotowanej lub niegazowanej wody
- Sól
- Opcjonalnie, ale polecamy dodać:
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki Srirachy lub dużą szczyptę pieprzu cayenne - dla osób, tak jak my, lubiących pikantne smaki
Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza wodą umieścić w misce i blendować na gładką masę. Pod koniec blendowania dodać stopniowo wodę, regulując konsystencję masy. Doprawić solą do smaku.
Kanapeczki z humusem:
Składniki:
- Hummus
- Chleb z ziarnami
- Liście szpinaku
- Suszone pomidory z zalewy
- Czarne oliwki
Wyciąć kółka z chleba -jeśli nie mamy czym, to przecinamy kwadratową kromkę chleba na ukos, tak żeby powstały nam trójkąty
Kładziemy po kolei: liść szpinaku, suszony pomidor, łyżeczka humusu i oliwka.
![]() |
Nowi My: Kanapeczki z hummusem |
0 komentarze: