Sok z dyni z marchewką i jabłkiem

By | stycznia 31, 2017 3 comments
Ten sok dał nam wiele radości podczas postu. Powstał przypadkiem, po tym jak Marta kupiła na kawałki w sklepie nową dynię, której smaku nie znaliśmy, a Sławek spróbował ją surową, czego często nie czyni.

Dynia okazała się słodka, a była na tyle dojrzała, że w smaku przypominała melona. Oczywiście musicie wziąć pod uwagę, że to była końcówka naszego pierwszego tygodnia jesienne detoksu. Smaki wówczas się zmieniają, kubeczki są bardzo wrażliwe i wyłapują subtelne różnice, których nie czujemy na co dzień.

Już następnego dnia wybraliśmy się na spacer, po kolejną porcję tego warzywa.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Sok z dyni z marchewką i jabłkiem
Sok z dyni z marchewką i jabłkiem

Składniki:

  • 1 kilogram dyni (użyliśmy prowansalskiej, w smaku przypomina melon)
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 cm imbiru -ilość zależy od Waszej tolerancji, im więcej tym będzie bardziej ostre

Wykonanie:

Wrzucić pokrojone warzywa i owoce do wyciskarki wolnoobrotowej.

Uwaga: nie wyrzucajcie pulpy, która jest odpadem, przy robieniu soku. Zapraszam po przepis na wspaniały postny deser (tutaj)
Nowszy post Starszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. Mogą dziwić proporcje składników, ale dynia nie daje dużo soku - choć daje niezwykle gęsty. Imbir przy takiej ilości jest słabo wyczuwalny - ale to kwestia gustu.
    My testowaliśmy z dynią piżmową - bo tylko taką dostaliśmy obecnie w Lidlu.
    Deser też będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wpis, jutro pojadę do sklepu po dynię piżmową, bo muszę sprawdzić, czy jest różnica w ilości i smaku.

    Dynia prowansalska była mocno słodka i melonowa w smaku, raz zrobiliśmy sok z samej dyni i też był dobry. Marchewka była dla koloru, jabłko dla delikatnej kwasowości. Imbir dobrze wydobywa smak, my osobiście używamy go w dużych ilościach i jesteśmy dość ostrożni z podawaniem jego ilości.

    Jest wyzwanie, podzielę się wynikiem w komentarzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadanie zostało podjęte, kupiliśmy dynię piżmową, waga 1,1kg. Po obraniu 1 dyni, jednej marchewki i jednego jabłka i ok 1-1,5 cm imbiru wyszło tylko 300 ml soku.

    Warzywa po obraniu ważyły: dynia 665g; marchewka 110g; jabłko 180g; imbir 10g.

    Co możemy napisać, ta dynia jest zdecydowanie mniej soczysta, z dyni prowansalskiej uzyskaliśmy ponad pól litra soku. Sok teraz wyszedł bardziej gęsty, ale mniej słodki i owocowy.

    Podsumowując polecam do soków dynię prowansalską.

    OdpowiedzUsuń