Dynia okazała się słodka, a była na tyle dojrzała, że w smaku przypominała melona. Oczywiście musicie wziąć pod uwagę, że to była końcówka naszego pierwszego tygodnia jesienne detoksu. Smaki wówczas się zmieniają, kubeczki są bardzo wrażliwe i wyłapują subtelne różnice, których nie czujemy na co dzień.
Już następnego dnia wybraliśmy się na spacer, po kolejną porcję tego warzywa.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Sok z dyni z marchewką i jabłkiem |
Składniki:
- 1 kilogram dyni (użyliśmy prowansalskiej, w smaku przypomina melon)
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 cm imbiru -ilość zależy od Waszej tolerancji, im więcej tym będzie bardziej ostre
Wykonanie:
Wrzucić pokrojone warzywa i owoce do wyciskarki wolnoobrotowej.
Uwaga: nie wyrzucajcie pulpy, która jest odpadem, przy robieniu soku. Zapraszam po przepis na wspaniały postny deser (tutaj)
Mogą dziwić proporcje składników, ale dynia nie daje dużo soku - choć daje niezwykle gęsty. Imbir przy takiej ilości jest słabo wyczuwalny - ale to kwestia gustu.
OdpowiedzUsuńMy testowaliśmy z dynią piżmową - bo tylko taką dostaliśmy obecnie w Lidlu.
Deser też będzie :)
dziękuję za wpis, jutro pojadę do sklepu po dynię piżmową, bo muszę sprawdzić, czy jest różnica w ilości i smaku.
OdpowiedzUsuńDynia prowansalska była mocno słodka i melonowa w smaku, raz zrobiliśmy sok z samej dyni i też był dobry. Marchewka była dla koloru, jabłko dla delikatnej kwasowości. Imbir dobrze wydobywa smak, my osobiście używamy go w dużych ilościach i jesteśmy dość ostrożni z podawaniem jego ilości.
Jest wyzwanie, podzielę się wynikiem w komentarzu.
Zadanie zostało podjęte, kupiliśmy dynię piżmową, waga 1,1kg. Po obraniu 1 dyni, jednej marchewki i jednego jabłka i ok 1-1,5 cm imbiru wyszło tylko 300 ml soku.
OdpowiedzUsuńWarzywa po obraniu ważyły: dynia 665g; marchewka 110g; jabłko 180g; imbir 10g.
Co możemy napisać, ta dynia jest zdecydowanie mniej soczysta, z dyni prowansalskiej uzyskaliśmy ponad pól litra soku. Sok teraz wyszedł bardziej gęsty, ale mniej słodki i owocowy.
Podsumowując polecam do soków dynię prowansalską.